Ingredients (per a 4 persones):
- 4 lloms de bacallà al punt de sal
- 6 – 8 tomàquets madurs
- 1 ceba gran
- 8 alls
- Mig pebrot vermell
- 1 nyora
- 12 patates grenailles
- Oli
- Sal
- Farina
- Julivert fresc
- Un got de vi blanc o brandy
Elaboració:
- Es neteja bé el bacallà, es deixa escórrer i s’eixuga bé per treure-li tota l’aigua.
- En una paella es posa una bona base d’oli a escalfar.
- Quan l’oli està calent s’enfarinen una mica els lloms de bacallà i es posen a la paella. No s’han de fregir sinó que només s’han de marcar una mica.
- Un cop passats per la paella, es reserven en un plat amb paper absorvent per anar treient tot l’oli.
- En el mateix oli, a foc més lent, es posen els alls sencers. Es van remenant fins que comencen a quedar daurats.
- S’hi afegeix la ceba ben ratllada, el mig pebrot vermell a daus petits i la carn de la nyora.
- Es va coent tot a foc lent fins que la ceba agafa una mica de color. És el moment d’afegir el got de vi o brandy.
- Es continua remenant fins que s’evapora l’alcohol i tot redueix una mica.
- Es retira del foc i es reserva en un plat a banda. (Jo ho deixo escorrent per treure l’oli).
- En la mateixa paella, amb una mica d’oli, es posa a fregir el tomàquet que prèviament s’haurà ratllat bé.
- Quan el tomàquet comença a reduïr, s’afegeix el fregit d’abans i es va mesclant tot bé tot afegint la sal al gust.
- Es reserva.
- De forma paral·lela es posen a bullir les patates fins que aquestes quedin toves.
- Es retiren del foc i es refreden amb aigua de l’aixeta. Si alguna té alguna imperfecció, amb el ganivet es treu.
- En una paella es posa un bon troç de mantega. Es deixa fondre i, quan ja està liquada es posa a foc lent i s’hi afexeigen les patates partides en dues parts,
- Es pica el julivert i es tira pel damunt de les patates.
- Millor que vagin fent a foc molt lent i amb una tapadora per reaprofitar els vapors de la cocció.
- Quan ja estiguin arribant a un punt que la mantega està desapareixent, s’escalfa el sofregit tot afegint pel damunt els lloms de bacallà i tapant amb tapadora.
- Quan el bacallà ja està calent, junt amb el seu sofregit, ja es pot emplatar i posant d’acompanyament les patates.